Könyvajánló

  • Hogyan táplálkozzunk egészségesen, de mégis hétköznapi egyszerűséggel?
  • Miért sikertelen az ezidáig alkalmazott fogyókúrás módszerek többsége, ami visszahízással végződik?
  • Hogyan élhetünk 40 felett is teljes és sugárzó életet?
  • Hogyan nyerhetjük vissza formáinkat szülés után?
  • Hogyan siethet a lélek a test segítségére, és viszont?
További részletek
Megrendelhető: 2000ft + postaköltség
[email protected]

Publikációk


Publikációk

Tápaiék a fakanállal is jól bántak

A bajnokság hajrája elott, a suru edzések között kis kikapcsolódás gyanánt a Fehérép Alcoa FCK noikézilabda-csapata újabb rendhagyó csapatépíto - és egyben egészségtudatos - programot szervezett. A fehérvári kézisek ezúttal a Magyar Király Szálló étteremben látták vendégül Lugosi Dóra életmód-tanácsadót, aki közös fozés keretein belül ismertette meg a lányokat a reformkonyha alapjaival.

Napjainkban az egészséges táplálkozás és reformkonyha szavakat egyre surubben olvashatjuk noi magazinok, életmód folyóiratok hasábjain. Az elsosorban a hölgyeknél hódító tippek és tanácsok alapjaiban formálják át az étkezéssel kapcsolatos szemléletet, mely alól hosszútávon az élsportolók sem jelenthetnek kivételt, hiszen a sportos életmód mellé mára már sokkal egészségesebb táplálkozás is dukál.

Koronázó városunk lányai ebbol a megfontolásból kérték fel Lugosi Dórát, hogy rövid beszélgetéssel, tanácsadással és közös fozéssel segítse oket eligazodni a reformételek kicsit talán idegen tájain, azaz hogyan fozhetnek egészségesen, mégis játszi könnyedséggel.

A Magyar Király étterem egyik különtermében indult a program, ahol Dóra részletesen beszélt a csapatnak a szénhidrátok, fehérjék és zsírok beviteli arányáról, illetve azok testre gyakorolt hatásáról. A családias beszélgetés sarkalatos pontja természetesen a nassolnivalók körül zajlott, mellyel kapcsolatban számos kérdés felmerült. Dóra arról is mesélt miként éli napjait a teljes reformkonyha nyújtotta sugárzó fittségével, illetve hogyan orizte meg testi és lelki harmóniáját túl a 45. életéven.

A kérdések megválaszolása után a fakanálé lett a foszerep, ugyanis a lányok Dóra saját receptjein keresztül bizonyosodhattak meg arról, hogy az egészséges ételek sokkal egyszerubben és gyorsabban készíthetoek el, mint azt bárki hinné. Természetesen többen is most találkoztak eloször olyan újdonságnak számító alapanyagokkal, mint a tofu vagy a szója, de ennek ellenére teljes nyitottsággal és várakozással tekintettek az újdonságokra.

Vura József lányai az edzéseken megszokott aktivitással vetették bele magukat a fozocskébe; volt, aki salátát pucolt, mások a tésztát fozték, vagy az alapanyagokat készítették elo, de egytol egyig mindenki kivette a részét az ebéd elkészítésében. A félórás konyhai sertepertélés jutalmaként a lányok gyorsan meggyozodhettek arról, hogy az elsore furcsának hangzó megnevezések mögött nem csak hogy finom, ízletes és könnyen elkészítheto, de roppant egészséges és laktató, teljes tápértéku ételek lapulnak.

Az elkészített menü:

- Chilis-babos tortilla
- Tofus tészta
- Almás saláta
- Almás pite

"Az a tapasztalatom, hogy napjainkban eléggé megoszlik a sportolók véleménye az egészséges táplálkozásról. Van egy tudatos réteg, amelyik változtat, és annak megfeleloen él; de van egy olyan csoport is, amelyik azt gondolja, boven elég, ha sportol, s akkor már a táplálkozásra nem kell odafigyelnie, ergo bármit ehet. Ez persze nincs így.

A másik fontos észrevétel, hogy az elméleti ismeretek hiányoznak, nem kapják meg a sportolók a táplálkozással kapcsolatos információkat, mit és hogyan tehetnek egészségük megorzése érdekében. A Fehérép Alcoa csapata volt az elso ilyen felkérésem, ahol élsportolóknak tartottam fozéssel egybekötött eloadást. Úgy érzem, ez új ezen a területen, de rettento nagy szükség lenne az ehhez hasonló programokra. Máshol tudatosan ezzel nem foglalkoznak, ezért is örültem nagyon a felkérésnek.

A lányokon látszott, hogy elsore nem nagyon tudták mire is számíthatnak, de aztán aktivizálták magukat, és láthatóan felkeltette az érdeklodésüket a téma, nagyon élvezték. Sok kérdés is felmerült az eloadás és a fozés alkalmával is, ami azt mutatja, hogy ok is fontosnak érzik az egészségüket.

A legtöbbet a tápanyagarányokról beszéltünk, azaz mennyi szénhidrát, fehérje és zsír szükséges a szervezetünknek. Mai napig az a tévhit, hogy fehérjébol kell a legtöbbet enni, pedig még a sportolóknál sincs így, a szénhidrátokból kell többet magunkhoz venni - de nem mindegy melyik fajtából. Sokan azért nem tudnak választani, mert nem ismerik az alternatívákat, hogy milyen anyagokból, milyen hasznos tápanyagokat vehetünk magunkhoz. Mibol mit fozhetünk, illetve az ismeretlen hozzávalókkal hogyan kell bánni a konyhában. Ezzel a fozéssel pont azt mutattuk meg, hogy fél óra leforgása alatt milyen tápláló, de egyben egészséges ételeket lehet készíteni a nem mindenki számára olyan közismert alapanyagokból, mint a szója és a tofu" - mesélte Dóra, aki évek óta fitten és egészségesen, betegségektol mentesen éli mindennapjait.

Reményei szerint hozzá hasonlóan sportolóink is követve példáját szép apránként beépítik életükbe a hazánkban inkább csak "étkezési újhullámként" említheto reformkonyha elemeit. Dóra az utóbbi években egyre több fórumon beszélt az életmódváltás jelentoségérol, többek között a Sors, genetika vagy választás az életed/egészséged? címu könyvében is. A reformételeket házhoz szállító cége is azt a célt szolgálja, hogy minél több ember könnyedén követhesse ot az egészséges életmód felé vezeto úton.

Krisztina Triscsuk a csapat népszeru átlövoje is élvezte a programot, s ekképpen emlékezett a különleges fozésre:

"Nagyon jól éreztük magunkat, ráadásul én kifejezetten szeretem az egészséges ételeket. Szoktam fozni, bár nem kimondottan a ma megismert tofus és szójás ételeket, hiszen ez számomra is új dolog volt. Inkább a salátákat, tésztákat és natúrhúsokat szeretem, a nehéz ételeket annyira nem kedvelem. Az édességeket viszont nem szeretem, úgyhogy nekem nem okoz nagy problémát, hogy lemondjak a nassolásról. Persze vannak idoszakok, amikor kívánom, de nem az a jellemzo. Nagyon szeretem viszont a zöld teát.

Tényleg jó kikapcsolódás volt Dórával a program, ráadásul nagyon tanulságos is, hiszen sok érdekességet hallottunk, mindemellett nagyon finom ételeket foztünk; "rendesen" meg is ettünk mindent."

Forrás: Origo, Presstige Média