Könyvajánló

  • Hogyan táplálkozzunk egészségesen, de mégis hétköznapi egyszerűséggel?
  • Miért sikertelen az ezidáig alkalmazott fogyókúrás módszerek többsége, ami visszahízással végződik?
  • Hogyan élhetünk 40 felett is teljes és sugárzó életet?
  • Hogyan nyerhetjük vissza formáinkat szülés után?
  • Hogyan siethet a lélek a test segítségére, és viszont?
További részletek
Megrendelhető: 2000ft + postaköltség
[email protected]

Publikációk


Publikációk

Kisinterjú Lugosi Dórával

Az egészséges táplálkozásról

Magyarországon sajnos még nem mindenhol elég széles a kínálat teljesértékű, egészséges élelmiszerekből. Az élelmiszerboltok polcait legnagyobb részt a finomított, feldolgozott, manipulált élelmiszerek foglalják el. Emellett sokan úgy gondolják, az egészséges táplálkozás sok lemondással jár, és valószínűleg nem olyan finomak az effajta ételek, mint a hagyományos alapanyagokból készítettek. Ez azonban tévedés. Igazából a másfajta életmódra való átállás a legnehezebb, mivel az egészséges alapanyagok megismerése és beszerzése kezdetben idő- és energiaigényes feladat. Sokan úgy gondolják, jóval könnyebb megvásárolni azokat a hagyományos élelmiszereket, amelyek eddig is megtalálhatóak voltak a kamrában. A legtöbb ember általában pontosan amiatt adja fel, hogy egy egészségesebb életmódra váltson át, mert túl sok időt vesz igénybe megtalálni a megfelelő termékeket. Azok azonban, akik kitartóak maradtak, idővel rádöbbennek, valójában sokkal egyszerűbb ezekből az alapanyagokból főzni. Jómagam kevésbé feldolgozott élelmiszereket vásárolok, kerülöm a csomagolt, késztermékeket, a finomított fehér lisztet, cukrot, a hidrogénezett vagy túlsózott, túlfűszerezett termékeket. Az utóbbiak ugyanis túlevésre késztetik az embert, emellett tönkreteszik, megváltoztatják az egészséges ízlelést. Ez pedig szintén hozzájárul ahhoz, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek károsíthatják szervezetet.

A gyerekek helyes táplálkozása

Bármilyen táplálkozási formát választ az ember – vegán, vegetáriánus vagy vegyes termékeket fogyasztó –, a csemetéjének hasznos tápanyagokban gazdag élelmiszereket kell ennie. Az ételeknek tartalmaznia kell fehérjét, összetett szénhidrátokat, zsírokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket és rostot. Hasznos zsírok pl a  hidegen sajtolt olajak, tökmagolaj, lenmagolaj, illetve az olajos magvak. Érdemes már időben kiiktatni azokat az ételeket a gyermek étrendjéből, amelyek negatívan befolyásolják az ízlelését. Véleményem szerint azonban az eltiltással épp az ellenkezőjét éri el az ember, mint amit szeretne. Nem várhatjuk el a kicsitől, hogy megegyen valamit, vagy lemondjon bármiről, ha nem mutatnunk nekik példát. Először tehát saját táplálkozási szokásainkon kell változtatnunk. A gyerekek egyébként nagyon kíváncsiak, nyitottak és fogékonyak az új ízekre. Sokat kell velük beszélgetni a helyes táplálkozásról, arról, melyik étel egészséges, melyik nem, és a reklámok félrevezető trükkjeiről. Így könnyebben meggyőzhetőek.

Reggeli tipp:

A kedvenc reggelink egy általam kitalált müzli-kompozíció. Forrázza le a kemény magvas müzlit, így megpuhul. Tegyen rá puffasztott amarantot – fehérjébe, kálciumban vasban és magnéziumban gazdag gabonaféle– és egy marék mandulát, majd vaníliás szójatejjel öntse fel. Természetesen natúr vagy gyümölcs joghurttal is nagyon finom.

Tízórai vagy uzsonna tipp:

Mérjen ki 2 bögre kemény magvas müzlit, 1 bögre zabkorpát, 1 bögre mákot, 1 bögre mazsolát, és ízlés szerint mézet, az alapanyagokat keverje össze, majd forró vízzel gyúrja sűrű masszává. Nyomkodja sütőpapírral kibélelt tepsibe, a tetejére szórjon durvára tört diót, és süsse meg. Ez a nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény tökéletes délelőtti és délutáni csemege.

Könyvajánló:

Lugosi Dóra: Sors, genetika vagy választás…az életed? …az egészséged?
A szerző összefoglalja az évek során összegyűjtött tapasztalatait, hogy megossza azokat olvasóival. Táplálkozással, mozgással kapcsolatos tanácsokkal lát el mindenkit, aki kezébe veszi könyvét. Műve segítség azoknak, akik az egészséges életmód útjára lépnek.
(Zapata Team Kft., 2500 Ft)