Könyvajánló

  • Hogyan táplálkozzunk egészségesen, de mégis hétköznapi egyszerűséggel?
  • Miért sikertelen az ezidáig alkalmazott fogyókúrás módszerek többsége, ami visszahízással végződik?
  • Hogyan élhetünk 40 felett is teljes és sugárzó életet?
  • Hogyan nyerhetjük vissza formáinkat szülés után?
  • Hogyan siethet a lélek a test segítségére, és viszont?
További részletek
Megrendelhető: 2000ft + postaköltség
[email protected]

Publikációk


Publikációk

Retro fitnesz

Emlékszel Ronald Reaganre, a fiatal Brooke Shields-re vagy a feltűrt zakójú Don Johnsonra a MiamiVice-ból? És kik lehettek az ötvenes évek jampecai? Van olyan korosztály, akiknek ezek a nevek és fogalmak már nem sokat mondanak. De az aerobik, a görkorcsolya, vagy a hullahopp karika már nem hangzik idegenül számukra sem, mert a régmúlt idők sporteszközei újra divatba jöttek. Csatlakozz egy retro fitnesz utazásra!

Jane Fonda fitnesz „bumm”-ja

Egykor
A nyolcvanas évek mozijában a szórakoztatást Eddie Murhy biztosította a Beverly Hills-i zsaruval, vagy Stallone a Rambó sorozat első részeivel. És mi volt a helyzet az edzőtermekben? 1982-ben megjelent a negyven év fölötti Jane Fonda aerobik videókazettája és ezzel kirobbantotta a fitnesz forradalmat.
Divat lett a mozgás, a zenés gimnasztika, és a sportklubokat elözönlötték a szűk macskanadrágos, tornadresszre húzott tanga bugyis, lábszármelegítős divat görlök és nők milliói kezdtek el zenére tornázni. Ha úgy vesszük, már maga Jane Fonda aerobikja is egyfajta retro mozgásstílusnak számított, mivel ő azt a programot dolgozta át tetszetős formában, amit a NASA a 60-as években fejlesztett ki űrhajósai részére, hogy fizikai állapotukat javítsák. Az aerob mozgás ugyanis nemcsak az izmokra van hatással, hanem a tüdőre, a szívre, és a keringési rendszerekre is.
Napjainkban
Ez elmúlt két évtized alatt a kezdeti aerobik megszámlálhatatlan fajtája alakult ki.
Erőteljesen átértékelték az aerobic mozgásanyagát is, mivel az eredeti verzió sok sérülést okozott. A szakemberek kidolgozták a ma is használatos egészségmegőrzésére sokkal jobban használható fitnesz aerobik módszertanát, amelyben már fontos szerepet kap a gyakorlatok alatti helyes testtartás, és az izmok nyújtása.
A szakértő véleménye:
„Az aerobik ma már tulajdonképpen teljes körű edzést is jelent – mondja Lugosi Dóra személyi edző - a bevezető aerob részt egy erősítő/alakformáló blokk követi, majd az edzést nyújtással fejezik be. Rengeteg előnyös hatása mellett az aerobikhoz kapcsolódik azonban az egyik legmakacsabb tévhit a fogyással kapcsolatban, amit 30 éve szinte képtelenség megingatni: mégpedig az, hogy amelyik testrészünket mozgatjuk, az fog lefogyni. ( Pl. ha az oldalamon fekve lábemeléseket végzek, akkor a combom fog vékonyodni.) Sajnos ez nem igaz, célzott fogyás nem létezik. De ha összességében kevesebb kalóriát eszünk, mint amennyit elégetünk, akkor valahonnan (a legtöbb nő sajnos először a melléből), de fogyni fogunk. A sorrendet főleg a genetika határozza meg.”

Evezőpad
Egykor
Története valahol az ókorban kezdődött, hajtották a rómaiak, később a vikingek.
A belső evezőpadot pedig talán a gályarabok próbálhatták ki először, mivel a hajó mélyéből adták meg fizikai erejükkel a továbbhaladás lendületét. Az angol egyetemeken mindmáig nagy kultusza van az evezésnek (ők a versenyevezés elindítói) és az is lehet, hogy egyszer talán egy szabadtéri evezős megunta a viszontagságos időjárást és kitalálta a tornatermi edzőpadot.
Napjainkban
Az egyik legsokoldalúbb és leghatásosabb sporteszköz, és mivel kis helyet foglal, nagyon praktikus sporteszköz otthonra. A kardió edzések egyik kedvelt eleme.
A szakértő véleménye:
„Komoly aerob terhelést jelent, és emellett--------- valamennyi nagy izomcsoportot egyszerre erősíti, mint pl. a hát, a láb és a kar izmait. Így viszonylag rövid idő alatt teljesértékű edzést lehet vele végezni.
Gyakorlat: edzettségünktől függően  5-10 perccel kezdjük az evezést, 20-30 percig is eljuthatunk. Mindig könnyű ellenállással végezzük az első 5 percet bemelegítésként.
Ugrókötél
Egykor
Az ugrókötelezés általában a nagyobb sportágak felkészítését segítette.  Részese volt az ókori görög sportolók életének, a katonaiskolák tanoncainak állóképesség növelő programjaiban, a mindennapi gimnasztikánk, és a bokszedzéseknek is, mivel kiváló mozgásfejlesztő eszköz.
Napjainkban
Az ugrókötél univerzális hatása miatt, ma ismét reneszánszát éli. Minden izomcsoportot megmozgat, hatékonyan fejleszti a koncentrációt, gyors módja a bemelegítésnek, mivel növeli a pulzusszámot, gyorsítja a vérkeringést, az izmok hamar felmelegednek. Hatékony zsírégető; negyvenöt percnyi ugrálás felér egy önálló edzéssel. Nagyon jól fejleszti a lábizmokat, a koordinációs képességet, vagy a ritmusérzéket. Pedagógiai célból is alkalmazzák az iskolákban, mivel az ugrókötelezés magas fokú összpontosítást igényel, ez pedig segíthet az írás- és olvasáskészség fejlesztésében.
A szakértő véleménye:
„Hasonló terhelést és kalória felhasználást jelent, mint a futás, - mondja Lugosi Dóra - hiszen mindkét sportnál minden egyes felemelkedésnél a teljes testsúlyunkat el kell emelni a talajtól. Ezért testsúly csökkentés céljából az ugrókötél nagyon hatásos eszköz. Emellett komoly edzést jelent a szív és a keringés számára.
Nagyon fontos betartani a fokozatosságot, és néhány perccel kezdve fokozatosan kell növelni az időtartamot. Hiszen nem csak a szívnek, hanem az ízületeknek is komoly megterhelést jelent az ugrálás. Célszerű rugalmas sportcipőt viselni hozzá, amely a bokát is rögzíti.”
Gyakorlat: Kiinduló helyzet alapállás, lábak összezárva. Ugrálj lábujjhegyen a kötelet csuklóból forgatva. Kezd el először páros lábbal hajtani a kötelet, később ugrálj váltott lábbal.
Ha már elég jól megy, megpróbálhatod hátrafelé hajtani a kötelet, és páros lábbal ugrálni.
Haladók csinálhatják ugyanezt, váltott lábbal.
Fontos, hogy mindenki a saját egészségi és edzettségi állapotának megfelelően, rövid, akár fél-1 perccel kezdve, fokozatosan növelje az időtartamot, mivel ennek az eszközöknek a használata eléggé megterheli a szívet és az ízületeket, így konkrét időtartamot nehéz megadni

Mini trambulin
Egykor
A gumiasztal eredetét a cirkuszi krónikák tekintik magukénak. A 20. században élt egy artista, Du Trampolin, aki a trapéz alatti biztonsági hálóból olyan szerkezetet alakított ki, amely egyszerre kilövi és el is kapja az artistát. Később a gumiasztalt a közönség szórakoztatására is bevetették, hogy megkönnyítsék, és hogy látványossá tegyék az ugrálást. Az 50-es években már versenyszám lett belőle az amerikai egyetemeken. 1964-ben Angliában megtartották az első trambulin világbajnokságot és nem sokkal később nemzetközi Gumiasztal-szövetség alakult.
Napjainkban
1996-ban az atlantai olimpián még bemutató sportág volt, majd 2000-ben Sydneyben teljes jogú olimpiai sportág lett.  A trambulin nemcsak sportszer, vagy rehabilitációs mozgássegítő eszköz, hanem családi szórakoztató eszköz. A gumiasztal használatát nagyon hatékony az alsótest izmainak erősítésére.
A szakértő véleménye:
„Mechanizmusa és a hatása hasonló az ugrókötelezéshez, hiszen itt is ugrálásról van szó. De míg a kötélnél a kemény, rugalmatlan talajra érkezünk vissza, addig a trambulin elnyeli az ütközést, és fellök a magasba. Ezáltal sokkal inkább kíméli az ízületeket. Nagyon szórakoztató, de emellett itt is megemelkedik a pulzus és kalóriát égetünk. Elővigyázatosságra itt is szükség van, nehogy a trambulin mellé essünk, vagy egy rossz érkezés miatt megsérüljünk. Kezdjük óvatosan, kisebb mozgásokkal, hogy kitapasztaljuk, hogyan is viselkedik ez a rugalmas asztal. Gyerekek csak felnőtt felügyelete mellett használják”.
Gyakorlat: Amikor a levegőből a trambulinra érkezel állva, hajlítsd be a lábadat, mintha guggolásra készülnél. Ezzel csökkented a trambulin visszarúgó erejét. Fontos, hogy mindenki a saját egészségi és edzettségi állapotának megfelelően, rövid, akár fél-1 perccel kezdve, fokozatosan növelje az időtartamot.

Hulahoop karika
Egykor
Volt egy hóbortos, játékos lelkületű feltaláló, Richard Knerr, aki a hullahopp karikán kívül megalkotta a műanyag repülő-korongot, a frízbit. A hullahopp karika megjelenése 1958-ban az egész rock and roll generációt lázba hozta. Az első évben 40 millió darabot adtak el belőle, majd két éven belül százmillióra nőtt az eladott karikák száma.

Napjainkban
A karika pörgetése, egyensúlyozása erősen igénybe veszi a hasizmokat, emiatt gyakran említésre került a hullahopp karika, mint a problémás hastáji-oldalsó területek szuper titkos karcsúsító fegyvere. Érdemes a nehezebb, fából készültet előnyben részesíteni a műanyag karikától. Mivel ez utóbbi könnyűsége miatt kevésbé hatékony.
A szakértő véleménye:
„Ehhez az eszközhöz egy némileg téves gondolat kapcsolódik, miszerint karcsúsítja a derekat.
Amennyiben nincs rajtunk súlyfölösleg -, a derék vékonysága ill. vastagsága elsősorban örökletes tényező, amin nem nagyon lehet változtatni – akkor azon már a hullahopp karika sem tud változtatani.Viszont vékonyíthatja a derekat akkor, ha van rajtunk fölösleg, azáltal, hogy a csípő erőteljes forgatásától felmegy a pulzusunk, ezáltal több kalóriát égetünk. Így ha emellett kevesebb kalóriát eszünk, mint amennyit összességében elégetünk, akkor fogyni is fogunk - a derekunkból is.”
Gyakorlat: Könnyedén végezhetünk vele olyan gyakorlatokat, amelyek megmozgatják és formálják a derekat és a hasat. Kiinduló alapállásnak kezdetben egy laza vállszélességű terpesz ajánlott, később már sétálni, sőt táncolni is hullahoppozás közben. Érdemes apróbb mozdulatokkal mozgásban tartani a karikát a derékon. Komoly egyensúlyérzékkel és izomzattal kell már annak rendelkeznie, aki legalább 15 percig tudja a dereka körül forgatni. Ha valaki már fél percig tudja forgatni, az már ügyesnek számít és eljuthatunk akár 5 percig is.
Görkorcsolyázás
Egykor
Már a 18. században is létezett görkorcsolya; falapra erősített kerekekből állt, amit szíjakkal csatoltak a lábra. Ezt a fajta játékos, vidám mozgást hamar megkedvelték az emberek, 1866-ban, Newportban megnyílt az első nyilvános görkorcsolyapálya, tíz év múlva pedig Párizsban avattak fel egy luxus görkorcsolya csarnokot.
A görkorizás sokáig csak Amerikában hódított, itt közkedvelt lett az egysoros, „rollerblade” változata is, amit a jéghokisoknak fejletsztették ki, hogy jég nélkül is tudjanak gyakorolni vele.
Napjainkban
A görkorcsolyázás az alakformálás és zsírégetés egyik leghatékonyabb és legszórakoztatóbb módja. Így rajongótábora nem csak azok közül kerültek ki, akik már egy kicsit ráuntak a futásra, hanem közkedvelt lett a fitneszrajongók és a szabadtéri sportot űzők körében is. Ugyanakkor viszont vigyázni kell vele, mert nagy a sérülés veszély, főleg kezdők számára, akik még nem annyira urai a hirtelen megállásnak, irányváltoztatásnak. Emiatt sportolás közben ajánlatos csukló-, könyök-, térd- , sőt még fejvédőt is viselni. A biztonságos korsolyázáshoz tudni kell lefékezni, megállni, és stabilan állni. Haladáskor inkább egy kissé előre dőlni, mint hátrafelé. A kezek legyenek mindig készenlétben, hogy eséskor tompítni lehessen a becsapódást. Majd jöhet a gyakorlás a guruláshoz és a hajtáshoz.

A szakértő véleménye:

Kiváló aerob edzést jelent, vagyis edzi a szívet, a tüdőt és a keringést. Emellett remekül formálja a popsit és a combot. A törzs stabilizálásához a has és a hát izmait is keményen igénybe veszi.
Gyakorlat: A görkorcsolyázás leginkább a csípő és a has formázásár, feszesítésére alkalmas. Heti 4 zsírégető edzéssel, hamar bombaformába kerülhetsz. Ehhez ajánlott 45-60 perc mozgást váltakozó lassú és tempósabb gyorsasággal beiktatnod.
Dubravecz Emese